Primeur voor EMOSS en Lidl

Op 22 mei jongstleden is de nieuwe wereldprimeur van EMOSS gepresenteerd: een 19 tons elektrische vrachtwagen die een 10 tons aanhangwagen kan trekken. Supermarktketen Lidl heeft zich aan deze pilot verbonden en geïnvesteerd in de volledig elektrische vrachtwagen die de filialen in Amsterdam vanaf het distributiecentrum gaat bevoorraden.

De vrachtwagen is voorzien van de meest moderne technieken. Het accupakket heeft een capaciteit van 200 kWh, waarbij de 44 kW laders het pakket in maximaal 5 uur volledig bijladen. De aandrijflijn levert, met maximaal 250 kW aan vermogen en het direct beschikbare koppel van maar liefst 2700 Nm, ongekende prestaties.
Het is de eerste vrachtwagen van deze grootte die 100% elektrisch in Nederland op de weg rijd. Waar een normale vrachtwagen bij een afstand van 100 kilometer tot zo’n 90 kilo CO2 uitstoot, stoot deze vrachtwagen niets uit.

Lidl wil graag bijdragen aan een leefbare stad, waar de filialen schoon, stil en veilig worden bevoorraad. Met deze pilot in Amsterdam zet de supermarktketen een belangrijke stap in het bevoorraden van de toekomst. “Deze pilot is een grote investering en is wat ons betreft een eerste stap. Wij onderzoeken momenteel verschillende manieren om op grotere schaal duurzaam te kunnen leveren. Onze ambitie is om in ieder geval in 2025 binnen de ring van Amsterdam onze filialen volledig uitstootvrij te bevoorraden”, aldus Laurent-Jan van den Ham, Manager Transportlogistiek van Lidl Nederland.

Vrijdag 22 mei werd de nieuwe 100% elektrische vrachtwagen gedoopt door Abdeluheb Choho, wethouder duurzaamheid van Amsterdam, en heeft de wagen zijn eerste meters afgelegd. De wagen wordt geëxploiteerd door transportbedrijf Van Straalen – De Vries in Zwaagdijk en zal de filialen in Amsterdam vanaf het distributiecentrum in Zwaag om de beurt bevoorraden.