Sinds juni 2017 vervoeren transporteur BREYTNER en groothandel Technische Unie hun goederen binnen Rotterdam met drie nieuwe 100% elektrische vrachtauto’s. De twee koplopers in duurzame logistiek worden bij dit project ondersteund door de gemeente Rotterdam en het Europese project FREVUE.

Goederenvervoer in de stad

Net als veel andere steden kampt Rotterdam met problemen die verbonden zijn met goederenvervoer in de stad: NOx-uitstoot, fijnstof en geluidsoverlast. Door de toename van online aankopen, nemen deze problemen bovendien toe. Om daar iets aan te doen, maken overheid en bedrijfsleven zich via het Rotterdamse programma Logistiek 010 samen sterk voor slimme, duurzame oplossingen. Pex Langenberg, wethouder Mobiliteit, Duurzaamheid en Cultuur: “In Logistiek 010 werken we met een groeiend aantal partners aan meerdere projecten om de luchtkwaliteit én de bereikbaarheid van de Rotterdamse binnenstad te verbeteren. De nieuwe elektrische vrachtwagens van BREYTNER en Technische Unie zijn mooie voorbeelden van deze samenwerking.”

BREYTNER

BREYTNER Zero Emission Transport heeft zijn elektrische wagenpark sinds deze maand uitgebreid met twee 19 tons vrachtwagens van Emoss. Dit is een verdubbeling van het aantal. De aan de Waalhaven gevestigde transporteur kan hierdoor zijn emissievrije dienstverlening in Rotterdam verbreden van de mode- en meubelsector naar onder andere de facility- en bouwsector. Ook elektrisch verhuizen kan vanaf nu in Rotterdam. BREYTNER gaat hiervoor de samenwerking aan met Mondial Movers R. Vlot, Synergy Health en Condor Transport.

Technische Unie

Sinds juni 2017 rijdt Technische Unie met een elektrische truck van Emoss door de Rotterdamse binnenstad. De groothandel in technische installatiematerialen belevert de stad met deze wagen vanuit haar vestiging in Strijen. Voor Technische Unie is dit een tweede pilot om ervaring op te doen met elektrische mobiliteit, als voorbereiding op de toekomst van emissievrij logistiek transport in de binnensteden.

FREVUE

De inzet van de nieuwe elektrische vrachtauto’s in Rotterdam maakt deel uit van een project van het Europese programma FREVUE (Freight Electric Vehicles in Urban Europe), waarin ook Rotterdam en FIER Automotive uit Helmond partner zijn. In het kader van het project zullen de trucks de komende drie jaar nauwkeurig worden gemonitord. De analyse van deze data vormt de basis voor de vervolgstappen en opschaling naar grotere aantallen. FREVUE ondersteunt het project met geld en kennis. Langenberg: “Rotterdam ondersteunt momenteel bedrijven die elektrische voertuigen aankopen om gebruik te maken van de subsidieregelingen van FREVUE. Deze regeling is bedoeld om de exploitatie van elektrische vrachtauto’s met nul uitstoot aan te moedigen.”

Serieuze business

Volgens Jos Streng, projectleider bij FREVUE, laten de ontwikkelingen in Rotterdam zien dat zero emissie stadslogistiek geen theorie meer is, maar serieuze business. “Steeds meer (transport)bedrijven zien dat volledig elektrische bedrijfsauto’s passen bij hun behoeften. Maar het aanbod van deze auto’s is nog beperkt en de prijs is hoog.” Om dit te doorbreken heeft de gemeente Rotterdam een ‘Declaration of Intent’ opgesteld om vrachtwagenfabrikanten aan te zetten meer en sneller elektrische vrachtauto’s op de markt te brengen. Partners van FREVUE hebben deze intentieverklaring overgenomen; op Europees niveau wordt nu ook het belang ervan ingezien. Voor de gemeente Rotterdam zijn deze projectresultaten een aanmoediging om door te gaan op de ingeslagen weg. Streng: “Met het oog op de toekomst moet het plan van aanpak van FREVUE worden opgeschaald. Dat is noodzakelijk om de stad tot een betere en gezondere plaats te maken.”

Over FREVUE

FREVUE wil aan bedrijven, consumenten en beleidsmakers aantonen hoe elektrische vrachtauto’s een oplossing kunnen bieden voor veel van de problemen die momenteel de Europese steden beïnvloeden. Door slimmere, schonere logistiek worden onze steden een gezondere en betere leefomgeving. Bovendien zullen bedrijven efficiënter en productief zijn.

 

 

 

Meer weten over deze case?
Wij nemen graag contact met u op.
 

Vul hieronder uw gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

 

U bent al geverifieerd.
Moment geduld...